2013.11.02.
08:05

Írta: LupaW

Jön a hidegfront! Kik lesznek az áldozatai?

Igaz, hogy a szokásostól jóval kellemesebb októberben volt részünk, a hideg azonban nem sokáig várat már magára, napokon belül érkezik, a hőmérsékletváltozás pedig rendkívül éles lesz.

A hidegfrontra érzékenyek már 2-3 nappal a front megérkezése előtt jelzik a veszélyt, ennek pedig nem csupán pszichológiai oka van.  Ebben a front megérkezését megelőző időszakban a légnyomás fokozatosan csökken, a levegő pedig az igen enyhe légmozgás mellett meglehetősen száraz marad. Ezen körülmények oda vezetnek, hogy a légtérben található pollenek és szennyezőanyagok szinte "megállnak a levegőben".

És hogy kik az érintettek? A front érkezését megelőző napokban leginkább a krónikus ízületi fájdalommal-problémákkal küszködők tapasztalhatják betegségük akutizálódását. Tipikus példa a gerincsérvben szenvedők tél eleji panaszai.

Ezenfelül gyakorlatilag minden krónikus gyulladásos megbetegedésekben szenvedő és az időjárásváltozásra érzékeny egyén (nagy részük...) megszenvedi az első hideg napokat. Lássuk, melyek is a hidegfront negatív hatásai:

mal-di-testa-per-box2

  1. Az immunrendszer védekezőképességének csökkenése, a gombás-virális-bakteriális fertőzések előfordulásának növekedése.
  2. A reumatikus, ízületi megbetegedésekben szenvedőknél az akut fájdalom megjelenése. Legjellemzőbb a gerinctáji megbetegedések esetén.
  3. A szív és érrendszeri megbetegedések súlyosbodása, arra hajlamosak esetében a vérnyomás mindkét értékének emelkedése, szorongó egyéneknél tachicardia.
  4. Az immunrendszer működésének általános csökkenése, hajlam a felsőlégúti megbetegedésekre.
  5. Asztmás egyéneknél a rohamok előfordulása valószínűségének növekedése.
  6. Vesekövektől szenvedők esetében fájdalom főleg az éjszaka második felében illetve a hajnali órákban.
  7. Migrénre hajlamos egyéneknél erős fejfájás főként a pihenés időszakában (az ún. "hétvége-szindróma")
  8. Pszichés problémák esetén irritabilitás, szorongásra hajlamos egyéneknél pedig hangulatingadozás és alvási problémák, gyakori éjszakai ébredésekkel.

A gyógyszeres terápiák, mint tudjuk, maximum átmeneti és rövid távú megoldást nyújtanak a fent felsorolt problémákra. Hogy mégis mit tehetünk a hidegfront kellemetlen hatásainak kiküszöbölésére, a következő cikkünkben eláruljuk. Addig is, tartsuk magunkat melegen és élvezzük az utolsó napsugarakat.

Szép napot Mindenkinek!

2 komment

Címkék: tél hidegfront migrén

A bejegyzés trackback címe:

https://wellnesslife.blog.hu/api/trackback/id/tr775610007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valakimas 2013.11.03. 07:18:12

Kerestem a hétvége-szindrómát a neten, mert szerettem volna többet tudni róla, de nem találtam. Lehet tudni a tudományosabb nevét is? Köszi.

AdWo 2013.11.03. 09:17:17

@valakimas: weekend headaches -ként találsz róla:-)
süti beállítások módosítása